Waarom is responsive webdesign belangrijk voor jouw website?

Johan van Helden

Johan van Helden

Sr. Digital marketeer

Voordelen, tips & tricks

Als professionele webbouwers weten we dat het bouwen van een website een complex proces is dat zorgvuldige planning, creativiteit en technische vaardigheden vereist. Er zijn veel belangrijke factoren om rekening mee te houden, waaronder de navigatie, de kleurkeuze, de typografie en de lay-out. 

"Een van de belangrijkste aspecten van een moderne website is echter het responsieve ontwerp."

Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign verwijst naar een ontwerpbenadering die ervoor zorgt dat een website optimaal wordt weergegeven op verschillende apparaten en schermformaten. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan de grootte en resolutie van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Of het nu op een desktopcomputer, tablet of smartphone is, een website met responsief ontwerp blijft gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren.

Voordelen van responsive webdesign

Het hebben van een website met responsief ontwerp biedt vele voordelen. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet:

  • Betere gebruikservaring
  • Hogere conversie
  • Hogere ranking in zoekmachines
  • Kostenbesparend
Webdesign

Betere gebruikservaring

Een website met responsief ontwerp zorgt voor een betere gebruikservaring voor de bezoekers. Dit komt doordat de website zich aanpast aan de grootte van het scherm en daardoor gemakkelijker te navigeren is. De bezoekers kunnen gemakkelijk door de website navigeren en de inhoud bekijken, zonder dat ze moeten in- of uitzoomen of scrollen.

Hogere conversie

Een website met responsief ontwerp kan bijdragen aan hogere conversiepercentages. Wanneer gebruikers op een website komen die niet goed werkt op hun apparaat, zullen ze sneller geneigd zijn om de website te verlaten en op zoek te gaan naar een andere website die wel goed werkt op hun apparaat. Door te zorgen voor een naadloze ervaring op alle apparaten, vergroot je de kans dat gebruikers op de website blijven en een conversie doen, zoals een aankoop of het invullen van een formulier.

Daarnaast kan responsief webdesign ook zorgen voor een betere gebruikservaring voor gebruikers die onderweg zijn, bijvoorbeeld tijdens het reizen met het openbaar vervoer of in een wachtruimte. Dit kan leiden tot meer conversies, aangezien gebruikers eerder geneigd zijn om actie te ondernemen wanneer de website gemakkelijk te gebruiken is op hun mobiele apparaat.

Hogere ranking in zoekmachines

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor responsief webdesign is de hogere SEO ranking die het kan opleveren. Google heeft aangegeven dat responsieve websites beter presteren in zoekresultaten dan niet-responsieve websites. Dit komt omdat responsieve websites beter toegankelijk zijn voor zoekmachines en omdat ze gemakkelijker te indexeren zijn. Daarnaast is het ook gemakkelijker om backlinks te delen en op te bouwen voor een enkele website in plaats van meerdere versies van dezelfde website.

Door te kiezen voor responsief webdesign, kun je dus niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar ook de online zichtbaarheid vergroten en meer bezoekers aantrekken naar de website. Dit kan op de lange termijn leiden tot hogere conversiepercentages en meer omzet voor jouw bedrijf.

Kostenbesparend

Het hebben van een website met responsief ontwerp kan kostenbesparend zijn. In plaats van het hebben van verschillende versies van dezelfde website voor verschillende apparaten, kan een responsieve website worden gebruikt voor alle apparaten. Dit betekent dat er minder tijd en geld nodig is voor het onderhouden van de website.

Laptop typen

Tips voor responsive webdesign

Als je van plan bent om een website met responsief ontwerp te bouwen, zijn er een aantal tips waar je rekening mee moet houden:

1. Gebruik een flexibele lay-out

Zorg ervoor dat de lay-out van de website flexibel is en zich kan aanpassen aan verschillende schermformaten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van een flexibele grid of CSS media queries.

2. Maak gebruik van afbeeldingen en video's van hoge kwaliteit

Zorg ervoor dat de afbeeldingen en video’s die je gebruikt van hoge kwaliteit zijn en geoptimaliseerd zijn voor verschillende schermformaten. Dit helpt om de laadtijden van de website te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren.

3. Maak de navigatie eenvoudig

Zorg ervoor dat de navigatie van de website eenvoudig en intuïtief is, vooral op mobiele apparaten. Dit betekent dat de navigatieknoppen groot genoeg moeten zijn om op te klikken en dat er niet te veel menu-items op één pagina moeten staan.

4. Test de website op verschillende apparaten

Test de website op verschillende apparaten en schermformaten om ervoor te zorgen dat de website goed werkt op alle apparaten. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende tools, zoals de ontwikkelaarstools van browsers of speciale software voor responsief testen.

Webdesign

Conclusie

In deze tijd is het hebben van een website met responsief ontwerp een absolute must. Het biedt een betere gebruikservaring, hogere conversiepercentages, een hogere ranking in zoekmachines en kan kostenbesparend zijn. Als je van plan bent om een nieuwe website te bouwen of huidige website te verbeteren, zorg er dan voor dat je rekening houdt met het responsieve ontwerp en de tips die we hebben gegeven.

Hulp nodig bij bij het designen van jouw website?

Interessant?
Check meer blogs

Meta descripties, wat en waarom?

Het belang van zoekwoordenonderzoek

De belangrijkste onderdelen van SEO

Social media trends 2024

YouTube shorts, TikTok en Instagram reels een vergelijking.

Hoe gebruik je Tiktok voor jouw bedrijf.

02

Design & Development