Hoe voer je A/B-testen uit voor je webshop?

Johan van Helden

Johan van Helden

Sr. Digital marketeer

A/B-testen is een belangrijk hulpmiddel om de prestaties van je webshop te verbeteren. Door verschillende versies van een pagina te vergelijken, kun je ontdekken welke versie het beste presteert en deze vervolgens optimaliseren om meer conversies te genereren. In deze handleiding leggen we uit hoe je A/B-testen kunt uitvoeren voor je webshop.

"A/B-testen is een belangrijk hulpmiddel om de prestaties van je webshop te verbeteren."

Stap 1: Definieer het doel van de test

Voordat je een A/B-test kunt uitvoeren, moet je weten wat je wilt bereiken. Het is belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor de test. Stel bijvoorbeeld dat je je conversieratio wilt verhogen. Dan kun je een A/B-test uitvoeren om te bepalen welke elementen op de pagina de conversieratio beïnvloeden, zoals de kop, de CTA-knop en de afbeeldingen.

Als je meerdere doelen hebt, is het belangrijk om deze afzonderlijk te testen om nauwkeurige resultaten te krijgen. Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd de kop en de CTA-knop verandert, kun je niet met zekerheid zeggen welke verandering heeft geleid tot een toename van de conversieratio.

Bear's Factory - Johan van Helden - webdevelopment

Stap 2: Identificeer de pagina's die je wilt testen

Kies de pagina’s die je wilt testen. Dit kunnen de belangrijkste landingspagina’s zijn, zoals de homepagina, categoriepagina’s of productpagina’s. Zorg ervoor dat de pagina’s voldoende verkeer ontvangen om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Door te beginnen met een klein aantal pagina’s kun je de testen ook beter beheren.

Als je bijvoorbeeld begint met een groot aantal pagina’s, kan het moeilijk zijn om de resultaten van de verschillende varianten bij te houden en de veranderingen nauwkeurig te meten. Daarom is het beter om te beginnen met slechts enkele pagina’s en deze later uit te breiden als de resultaten veelbelovend zijn.

Stap 3: Maak varianten van de pagina's

Maak verschillende varianten van de pagina’s die je wilt testen. Pas de elementen aan die je wilt testen en zorg ervoor dat de rest van de pagina hetzelfde blijft. Het is belangrijk om maar één element tegelijk te veranderen, zodat je de resultaten nauwkeuriger kunt meten. Bijvoorbeeld, als je de CTA-knop wilt testen, maak dan een variant met een andere tekst of kleur.

Als je te veel elementen tegelijk verandert, kun je niet met zekerheid zeggen welke verandering heeft geleid tot de verbetering van de conversieratio. Bovendien kan het leiden tot onduidelijke resultaten, waardoor het moeilijker is om de beste variant te kiezen.

Bear's Factory - Team

Stap 4: Verdeel de bezoekers

Verdeel de bezoekers willekeurig over de verschillende varianten van de pagina’s. Gebruik hiervoor een A/B-test tool of je eigen websiteplatform. Zorg ervoor dat de test lang genoeg draait om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Hoe lang de test moet draaien, hangt af van het aantal bezoekers en de grootte van het effect dat je wilt meten. Over het algemeen geldt dat hoe groter het effect is dat je wilt meten, hoe langer de test moet duren.

Als je bijvoorbeeld een kleine verandering wilt meten, zoals het veranderen van de kleur van een knop, moet je de test langer laten lopen om voldoende gegevens te verzamelen om een ​​betrouwbare conclusie te trekken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bezoekers maar één variant te zien krijgen om te voorkomen dat ze worden beïnvloed door verschillende versies van de pagina.

Stap 5: Analyseer de resultaten

Zodra de test is voltooid, is het tijd om de resultaten te analyseren. Gebruik hiervoor de tool waarmee je de test hebt uitgevoerd, zoals Google Optimize of Optimizely. Analyseer de gegevens om te bepalen welke variant het beste presteert. Het is belangrijk om de resultaten te baseren op statistisch significante gegevens, zodat je er zeker van kunt zijn dat de resultaten betrouwbaar zijn.

Als je bijvoorbeeld een conversietest hebt uitgevoerd en de resultaten tonen aan dat variant A een hogere conversieratio heeft dan variant B, kun je de wijzigingen die je hebt aangebracht in variant A opnemen in de originele pagina om de conversieratio van de webshop te verhogen.

Hoe voer je A/B-testen uit voor je webshop?

Het uitvoeren van A/B-testen is een effectieve manier om de prestaties van je webshop te verbeteren. Door het testen van verschillende varianten van een pagina kun je ontdekken welke elementen het beste werken om de conversieratio te verhogen. Het is belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor de test, de pagina’s zorgvuldig te kiezen en ervoor te zorgen dat de test lang genoeg draait om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Analyseer de resultaten zorgvuldig en implementeer de wijzigingen die nodig zijn om de prestaties van de webshop te verbeteren.

Hulp nodig met jouw A/B testen?

Interessant?
Check meer blogs

De belangrijkste onderdelen van SEO

Social media trends 2024

YouTube shorts, TikTok en Instagram reels een vergelijking.

Hoe gebruik je Tiktok voor jouw bedrijf.

Social media budget verdeling

Het belang van een effectieve budgetverdeling over social media kanalen

Envelop - Bears Factory

Email marketing: onlosmakelijk verbonden met een sterke klantenbinding.

02

Design & Development